Táplálkozási tanácsadás
A nők táplálkozási szükségletei életük során változnak, a pubertással, terhességgel, szoptatással és menopauzával kapcsolatos fiziológiai változásoktól függően. Alapvető fontosságú, hogy az étrendet minden életszakaszban hozzáigazítsuk az optimális egészség megőrzéséhez, valamint a hiányosságok és egyensúlyhiányok megelőzéséhez.

Súlykontroll és testösszetétel
A súlykontroll és a testösszetétel a nők általános egészségi állapotának alapvető szempontjai. Fontos megérteni, hogy a súly csak egy mutató a többi között, és nem feltétlenül tükrözi az ember egészségét és jólétét. A testösszetétel, azaz a zsírtömeg, a sovány tömeg (izmok, csontok, szervek) és a víz közötti megoszlás lényegesebb paraméter az egészségi állapot értékeléséhez.

Mentális egészség
Világszerte növekszik azoknak a száma, akik mentális betegséggel küzdenek.
A rossz lelki egészség nemcsak az egyént érintheti, hanem a körülötte lévőket is, így a kezeletlen mentális egészségi állapotok az egész családot érinthetik. Az adatok egyértelműen azt mutatják, hogy nem elég ember gyógyul meg hagyományos kezeléseinkkel.
Tekintettel arra, hogy ez az orvosi megközelítés minden nyugati társadalomban univerzális, elvárható, hogy jól működjön. És valóban, bizonyos esetekben ezek a kezelések életeket mentenek meg.
A hagyományos kezelés egyes esetekben segít, de nem oldja meg megfelelően a problémát.
Tudjuk, hogy a megfelelő táplálkozás fontos a jó egészséghez, mind a fizikai, mind a lelki egészséghez. A helytelen táplálkozás mindenféle testi betegséget okozhat, mint például az elhízás, a II-es típusú cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a korai halálozás. A rossz táplálkozás jelentős kockázati tényező a mentális betegségek kialakulásában is. De a rossz táplálkozás az rossz agynak is, és ami rossz az agyadnak, az rossz a mentális egészségednek. Mert az elfogyasztott tápanyagok akár 40 százaléka táplálja az agyat. Az agy nagyon éhes szerv és az, hogy mit eszel ma, hatással vannak arra, hogyan érzed magad, és ami még fontosabb, hogyan gondolkodsz holnap.

Ciklustudatos étrend
A nők táplálkozási szükségletei életük során változnak a pubertással, terhességgel, szoptatással és menopauzával kapcsolatos fiziológiai változások alapján.
A hormonális egyensúly kialakítása és megtartása alapvető fontosságú a jó közérzet és az egészség szempontjából. A hormonok, amelyek testünk belső hírnökei, hatással vannak az anyagcserére, az energiaszintre, az étvágyra, valamint számos egyéb létfontosságú funkcióra. Tudatos étkezéssel támogathatod hormonjaid működését, ami segíthet enyhíteni a kellemetlen tüneteket, mint például a görcsök, a puffadás, a kimerültség vagy a hangulatingadozások.
Alapvető fontosságú, hogy az étrendet minden életszakaszban hozzáigazítsuk az optimális egészség megőrzéséhez, valamint a hiányosságok és egyensúlyhiányok megelőzéséhez.
Azáltal, hogy az étrendet az egyes életszakaszok sajátos szükségleteihez igazítjuk, optimalizálható az egészség, a vitalitás és a hosszú távú jólét. Fontos azonban szem előtt tartani, hogy a táplálkozási igények nőről nőre változhatnak olyan egyéni tényezőktől függően, mint a genetika, az egészségi állapot, a fizikai aktivitás szintje és az életmód.

Ételintolerancia vagy allergia
Az ételintolerancia és az allergia olyan nem kívánt reakciók az élelmiszerekre, amelyek hatással lehetnek a nők egészségére és jólétére. Fontos megérteni a különbséget e két típusú reakció között, és tudni, hogyan kell kezelni őket naponta a kiegyensúlyozott étrend fenntartása és a tünetek megelőzése érdekében.
Az ételintolerancia és az allergia olyan mellékhatások az élelmiszerekre, amelyek hatással lehetnek a nők egészségére és jólétére.
A kétféle reakció közötti különbség megértésével, pontos diagnózis felállításával és a diéta ennek megfelelő módosításával megelőzhető a tünetek, valamint a kiegyensúlyozott és kielégítő étrend fenntartása lehetséges.

Tápanyag felszívódás
Az emésztés és a tápanyagok felszívódása összetett folyamatok, amelyekben számos szerv és enzim vesz részt. Az optimális emésztés elengedhetetlen a megfelelő tápanyagbevitel biztosításához, az egészséges testsúly megőrzéséhez, a hiányosságok megelőzéséhez és az immunrendszer támogatásához. Számos tényező befolyásolhatja az emésztést és a tápanyagok felszívódását, beleértve az életmódot, a stresszt, az étrendet és bizonyos egészségügyi állapotokat

Táplálkozási tanácsadás
A helyes táplálkozás az egészséges életmód elengedhetetlen része, amely alvás, stresszkezelés és testmozgás mellett járul hozzá a teljes egyensúlyhoz. A kiegyensúlyozott étrend támogatja az optimális testsúly fenntartását, csökkenti a krónikus betegségek – például szív- és érrendszeri problémák – kialakulásának kockázatát, és ezáltal javítja egészségünket. Ennek köszönhetően nemcsak hosszabb, hanem tartalmasabb, minőségi életet élhetünk. Korábban a táplálkozástudományi kutatások gyakran az egészséget befolyásoló genetikai vagy környezeti tényezők egy-egy aspektusára fókuszáltak, amelyek előrevetíthetik bizonyos betegségek kialakulásának valószínűségét. Azonban mára világossá vált, hogy életmódunkkal és táplálkozásunkkal képesek vagyunk befolyásolni azt, hogy a génjeink milyen mértékben fejtik ki hatásukat. A genetikai és környezeti tényezők együttműködése új lehetőségeket kínál az egészség megőrzésének elősegítésére.
"A genetika megtölti a fegyvert, de az életmód húzza meg a ravaszt!"
Meskó Bertalan